Gewoon goed NederlandsSchrijven voor de lezer |
Op het moment dat je wilt beoordelen of een tekst die je hebt geschreven goed is of niet, heb je altijd te maken met min of meer complete zinnen, en combinaties van zinnen.
Het is dan belangrijk dat je kunt herkennen wat er niet goed is, en waarom dat zo is. Als je het probleem eenmaal hebt gelokaliseerd, ligt een goede versie al bijna voor het grijpen. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen en kun je met meer plezier gebruik maken van alle mogelijkheden die je eigen taal je te bieden heeft.
In de opdrachten en oefeningen die je vindt achter ieder hoofdstuk van Gewoon goed Nederlands krijg je vooral veel ‘gewone’ zinnen en fragmenten voorgeschoteld. Daaraan kun je zien wat er in de dagelijkse schrijfpraktijk mis kan gaan, hoe dat komt, en hoe je zoiets kunt voorkomen of herstellen. Zinsbouw en woordgebruik staan daarbij centraal, maar ook de spelling van werkwoordsvormen speelt een belangrijke rol.
De vele voorbeelden uit de pen van ervaren schrijvers dragen bij aan de ontwikkeling van je taalgevoel.
In dit deel van de site vind je de uitwerking van de opdrachten, geordend per hoofdstuk. Hiermee krijg je directe feedback op jouw eigen uitwerking; je ziet meteen of je op het goede spoor zit.
Dat motiveert en stimuleert: stap voor stap krijg je in de gaten hoe de Nederlandse taal in elkaar zit.
Als je de opdrachten uit het boek met aandacht maakt, zul je merken dat je taalgevoeligheid met sprongen toeneemt.
Succes!